Summer Time

Ναός Ευαγγελίστριας

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φθάνοντας στο λιμάνι της Τήνου είναι ο μεγαλοπρεπής ναός της Ευαγγελίστριας. Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1823, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εικόνα βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, αφού πρώτα εμφανίστηκε στον ύπνο της μοναχής Πελαγίας η Παναγία και τις υπέδειξε το ακριβές σημείο. Η εύρεσή της θεωρήθηκε ευλογία για το επαναστατημένο έθνος. Η τεχνοτροπία της εικόνας ανήκει στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο. Κάτω από τον κεντρικό ναό βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη. Ανασκαφές έδειξαν ότι στην ίδια θέση βρισκόταν και ιερό του Διονύσου. Δίπλα στο ναό της Ευρέσεως βρίσκεται το μαυσωλείο των θυμάτων από τον τορπιλισμό της «Έλλης», στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. Στα αριστερά της εισόδου του ναού βρίσκεται το εικονοστάσι στο οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από τάματα. Πλήθος πιστών συρρέουν κάθε χρόνο στο νησί για να επισκεφθούν το ναό της Παναγίας και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, καθώς η Τήνος έγινε πόλος έλξης για τους χριστιανούς όλου του κόσμου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ 

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Τι θα δείτε ;

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου θα δείτε από κοντά έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως: 

 • Κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.)
 • Πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα
 • Εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας
 • Μηχανολογικό εξοπλισμό
 • Αρχειακό υλικό
 • Σχέδια παλαιών μαρμαρογλυπτών (η πλουσιότερη συλλογή στην Ελλάδα) 

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείουεργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.

Μετά την τεχνολογική διαδρομή του μαρμάρου, παρουσιάζονται, με πλούσιο εποπτικό υλικό και πρωτότυπα αντικείμενα, η κοινωνική και οικονομική πλευρά αυτής της τέχνης, οι κατηγορίες των προϊόντων της, η ιστορική διαδρομή της μαρμαρογλυπτικής της Τήνου, καθώς και η συμβολή των τηνιακών μαρμαράδων στην οικοδόμηση της Αθήνας και άλλων πόλεων κατά τον 19ο αιώνα. Η έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρη την Τήνο καταγράφεται στις εικόνες ενός οδοιπορικού, που σας παροτρύνει σε δικές σας περιηγήσεις στο νησί.

Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα, εκτίθεται ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παραπέμπει σε χαρακτηριστικές εικόνες φυσικών χώρων εργασίας. Ο εξοπλισμός, που διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, περιλαμβάνει: 

 • Ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα)
 • Βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων (από το λατομείο της Βαθής)
 • Μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες (από το λατομείο της Πατέλας)

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι νεαροί επισκέπτες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, έχουν την ευκαιρία να δουν όγκους μαρμάρου στη φυσική τους κατάσταση, να ψηλαφίσουν την υφή τους, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα και τους κρυστάλλους. 

Παρακολουθώντας τις βραβευμένες εκπαιδευτικές ταινίες του μουσείου, με τη συμμετοχή παλαιών τηνιακών μαστόρων, θα γνωρίσουν με ζωντανό τρόπο τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο: 

 • Εξόρυξη του μαρμάρου
 • Πρώτη επεξεργασία και μεταφορά
 • Μορφοποίηση, διακόσμηση και τοποθέτηση μαρμάρινων κατασκευών 

Ιδιαίτερα δημοφιλείς για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, είναι οι επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου από ντόπιους τεχνίτες, που οργανώνονται στο μουσείο έπειτα από συνεννόηση. 

Το μουσείο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας οργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μεπαιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις.

 

Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης

Στα Κιόνια, μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Η ανοικοδόμηση του ναού χρονολογείται περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Ο Ποσειδώνας εκτός από θεός της θάλασσας λατρευόταν ως γιατρός, ενώ η σύζυγός του Αμφιτρίτη ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Η λατρεία του ιερού διήρκησε μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν διαδόθηκε ο Χριστιανισμός. Οι ανασκαφές του περασμένου αιώνα έφεραν στο φως τμήματα του ναού, του λουτρού, του ξενώνα, μία εξέδρα, την κρήνη, αγάλματα, ψηφιδωτά και άλλα ευρήματα που εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Τήνου.

Περιστερώνες

Στην Τήνο υπάρχουν πάνω από 1000 περιστερώνες, που αποτελούν μοναδικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στο νησί. Οι πρώτοι περιστερώνες χτίστηκαν από του Ενετούς, ενώ οι περισσότεροι κατασκευάστηκαν το 18ο και 19ο αιώνα. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους είναι ο σχιστόλιθος, ένα ντόπιο ορυκτό. Τα κτίσματα αυτά είναι στολισμένα με περίτεχνα σχέδια, όπως ρόμβοι, τρίγωνα και ήλιοι. Οι κάτοικοι της Τήνου εκτρέφανε περιστέρια για το νόστιμο κρέας τους. Σήμερα οι περισσότεροι είναι εγκαταλελειμμένοι, κάποιοι έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που συνεχίζουν να φιλοξενούν περιστέρια.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου βρίσκεται στη Χώρα και ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Φιλοξενεί αξιόλογα ευρήματα που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος αμφορέας που ανακαλύφθηκε στο ιερό της Δήμητρας στο Ξώμπουργο και χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ., το περίφημο μαρμάρινο ηλιακό ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο, αγάλματα και αρχιτεκτονικά σκέλη από τον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα διαφόρων εποχών και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών

Το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών ιδρύθηκε το 1930 και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας. Φιλοξενεί μία αξιόλογη συλλογή από γλυπτά και έργα ζωγραφικής, φιλοτεχνημένα από Τήνιους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, έργα των ζωγράφων Ν. Γύζη, Νικηφόρου, Νικόλαου και Περικλή Λύτρα, Γ. Ρόιλου, Μ. Ρενιέρη, Γ. Γαΐτη, και των γλυπτών Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, ?. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.

Μονή Κεχροβουνίου

Η Μονή Κεχροβουνίου είναι χτισμένη πάνω σε μία απότομη πλαγιά, σε υψόμετρο 650 μέτρων, χαρίζοντας μία υπέροχη θέα προς τη Χώρα, τα χωριά της Τήνου, αλλά και τα γύρω νησιά. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από τρεις αδελφές, κόρες μίας εύπορης οικογένειας της Τήνου, έπειτα από ένα όραμα που είχαν και οι τρεις με την Παναγία. Το μοναστήρι αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ μόνασε η Αγία Πελαγία, η οποία οραματίστηκε την Παναγία να της υποδεικνύει το μέρος όπου βρέθηκε η εικόνα της. Η Μονή αποτελεί δείγμα της τηνιακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κελί της Αγίας Πελαγίας, το μουσείο στο οποίο φυλάσσονται αρκετές αξιόλογες εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα και άλλα σημαντικά κειμήλια.

βραβείο widget
Καλύτερο Aparthotel: Τήνος


Clear

15°C

tinos

Clear

Humidity: 77%

Wind: 19.31 km/h

 • 24 Mar 2016

  Clear 18°C 12°C

 • 25 Mar 2016

  PM Thundershowers 16°C 9°C

Δρομολόγια για Τήνο

Πρόσβαση

Summer Time apartments
Άγιος Σώστης Τήνου

Τηλέφωνα:
22830-23786 & 22830-23471
Κινητά:
6949077713 & 6972697022
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter Sign Up

Εγγραφείτε στη λίστα µας για νέα και προσφορές!